Netolerantnost na hranu je teško varenje određene hrane i imanje neprijatne fizičke reakcije na njih.
To izaziva simptome, kao što su nadimanje i stomačni bol, koji obično dolaze nekoliko sati nakon konzumiranja hrane.
Broj ljudi koji veruju da imaju intoleranciju na hranu dramatično je porastao u poslednjih nekoliko godina, ali je teško znati koliko ljudi je zaista pogođeno. Mnogi ljudi pretpostavljaju da imaju intoleranciju na hranu kada je pravi uzrok njihovih simptoma nešto drugo.
Koji su simptomi netolerancije na hranu?
Generalno, ljudi koji imaju intoleranciju na hranu imaju tendenciju da iskuse:
- bol u stomaku, nadimanje, gasove ili dijareju
- ili kožni osip i svrab.
Ovi simptomi obično dolaze nekoliko sati nakon konzumiranja hrane.
Teško je saznati sigurno da li imate intoleranciju na hranu jer su to vrlo opšti simptomi, tipični i za mnoge druge bolesti.
Da li je netolerantnost ili alergija na hranu?
Netolerantnost na hranu nije isto kao i alergija na hranu. Evo kako možete uočiti razliku.
Alergija na hranu:
- je reakcija vašeg imunog sistema (odbrana vašeg tela od infekcije) – vaš imuni sistem pogrešno tretira proteine koji se nalaze u hrani kao pretnja
- mogu izazvati tipične simptome alergije, kao što su osip i svrab, nakon jedenja samo male količine hrane (ovi simptomi obično dolaze brzo)
- često je za određenu hranu – uobičajene alergije na hranu kod odraslih su ribe, školjke i orasi, a kod dece za mleko i jaja, kao i za kikiriki, orasi i ribe može biti ozbiljan
Netolerancija na hranu:
- ne uključuje vaš imunološki sistem – ne postoji alergijska reakcija, i nikad nije opasna po život
- uzrokuje simptome koji dolaze sporije, često mnogo sati nakon jedenja problematične hrane
- samo dovodi do simptoma ako jedete razumne količine hrane (za razliku od alergije, gde samo tragovi mogu izazvati reakciju)
Šta izaziva netoleranciju na hranu?
Često je nejasno zašto je osoba osetljiva na određenu hranu.
Ako se simptomi pojave posle mlečnih proizvoda, moguće je da ćete imati netoleranciju na laktozu. To znači da vaše telo ne može probaviti laktozu, šećer u mleku, jogurte i mekane sireve. Vaš lekar može obično dijagnostifikovati intoleranciju na laktozu gledajući sve simptome i istoriju bolesti.
Neki ljudi imaju problema sa varenjem pšenice i nadimanjem, gasovima, dijareje, povraćanja i stomačnog bola nakon jedenja hleba.
Inače, krivac može biti aditivi za hranu, hemikalije ili zagađivači, kao što su:
- monosodijum glutamat (MSG)
- kofein
- alkohol
- veštačkih zaslađivača
- histamin (nalazi se u Kuorn, pečurkama, kiselom i očvrscenom hranom i alkoholnim pićima)
- toksini, virusi, bakterije ili paraziti koji imaju kontaminiranu hranu
- boje veštačke hrane, konzervansi ili poboljšivači ukusa
Netolerancija na gluten
Mnogi ljudi su smanjili gluten u svojoj ishrani misleći da su netolerantni na njega, jer imaju simptome koji dolaze nakon jedenja pšenice ili proizvoda od pšenice.
Ali teško je znati da li su ovi simptomi zbog istinske netolerancije na gluten.
Ostavite komentar